14 Μαρ 2008

Isaac Asimov - Εγώ, το Ρομπότ

Ο Ισαάκ Ασίμωφ (Isaac Asimov) γεννήθηκε στο Πετροβίτσι της Ρωσίας στις 2 Ιανουαρίου 1920 και πέθανε στις ΗΠΑ στις 6 Απριλίου του 1992. Μετανάστευσε στη χώρα αυτή το 1923 και πήρε την αμερικάνικη υπηκοότητα το 1928. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια, από το οποίο αποφοίτησε το 1939. Παντρεύτηκε το 1942 και απέκτησε δύο παιδιά. Το 1955 έγινε καθηγητής βιοχημείας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Βοστώνης. Υπήρξε επίσης εταίρος επιστημονικών συλλόγων, με αρκετές διακρίσεις στο ενεργητικό του για τις επιστημονικές του έρευνες. Ο Ασίμωφ είχε τέλεια γνώση πάνω στις φυσικές επιστήμες, που τη συνδύαζε με έντονη διορατικότητα και αντίληψη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Έγραψε 465 περίπου δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι καθαρά επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα. Τα γνωστότερα έργα του είναι η σειρά μυθιστορημάτων με τα Ρομπότ ("Εγώ, το Ρομπότ", "Έρχονται τα Ρομπότ", "Σπηλιές από Ατσάλι", "Ο Γυμνός Ήλιος", "Τα Ρομπότ της Αυγής", "Ρομπότ και Αυτοκρατορία" ) και η σειρά της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας ("Γαλαξιακή Αυτοκρατορία" 1-6) που διαδραματίζονται στο ίδιο μυθιστορηματικό περιβάλλον, και με αυτήν τη χρονική σειρά.

Το 1950 ο Ισαάκ Ασίμωφ έγραψε το βιβλίο επιστημονικής φαντασίας «Εγώ, το Ρομπότ» (I robot). Ο πολυγραφότατος αυτός συγγραφέας, η λίστα των συγγραμάτων του υπερβαίνει τα 450 στον αριθμό, εισήγαγε τότε με το λογοτεχνημά του τους τρεις νόμους της Ρομποτικής, που έμελλε να μείνουν ιστορικοί με την εντύπωση που προκάλεσαν ακόμα και στον επιστημονικό κόσμο. Στο ομώνυμο βιβλίο παρουσιάζεται ουσιαστικά η συνέντευξη μιας ρομποτοψυχολόγου, μέσα από την οποία μας εξιστορούνται εννέα μικρές ιστορίες σχετικές με ρομπότ. Όλες αυτές οι ιστορίες ήταν εξαιρετικά ευφάνταστες και ευφυείς και περιστρέφονταν γύρω από αυτούς τους τρείς νόμους. Οι τρεις αυτοί βασικοί νόμοι ήταν :

1. Ένα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει άνθρωπο ή, εξαιτίας της αδρανείας του, να τον αφήσει να πάθει κακό.

2. Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις διαταγές που του δίνει ο άνθρωπος εκτός αν αυτό έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο νόμο.

3. Ένα ρομπότ πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του εκτός αρκεί να μην έρχεται σε σύγκρουση με τον πρώτο και δεύτερο νόμο.

(Έγχειρίδιο Ρομποτικής 56η έκδοση 2058 μ.Χ.)

Isaac Asimov - Εγώ, το Ρομπότ

1 σχόλιο:

palalos είπε...

"Ένα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει άνθρωπο"

ο άνθρωπος όμως που το έφτιαξε μπορεί!

:)

καταπληκτικές όλες οι παρουσιάσεις σου!

Ratings